De gevangenis van Vorst dateert van 1910 en fungeert hoofdzakelijk als arresthuis. Er is ook een psychiatrische afdeling voor geïnterneerden. De gevangenis bestaat uit twee gebouwen gelegen op verschillende locaties: de vrouwengevangenis ‘Berkendael’ is fysiek gescheiden van de gevangenis van Vorst.

Geschiedenis

De gevangenis van Vorst werd in 1910 in gebruik genomen en is gebouwd volgens het Ducpétiaux-model. Het is een stervormig gebouw met vier armen die twee grote en twee kleine vleugels vormen. De mannenafdeling was ondergebracht in de twee grote vleugels en de vrouwenafdeling in de twee kleine, waar zich ook een wasserij bevond. In 1930 werd aan beide afdelingen een psychiatrische afdeling toegevoegd.

De vier vleugels en de psychiatrische afdeling zijn nu uitsluitend bestemd voor mannen. In 1976-1977 werd een nieuwe wasserij gebouwd. De nieuwe vrouwenafdeling, ingericht in de oude wasserij, werd in januari 1983 in gebruik genomen, maar verhuisde later naar het voormalige Penitentiaire Observatiecentrum naast de gevangenis. In het vrijgekomen gebouw kwamen de psychiatrische afdeling voor mannen en enkele werkplaatsen.

Regime

Op vleugels C en D heerst een celregime. Gedetineerden die op vleugels A en B verblijven, genieten een meer progressief regime waarbij zij 's middags en 's avonds aan beperkte gemeenschappelijke activiteiten kunnen deelnemen. De eerste twee verdiepingen zijn celafdelingen, terwijl op de derde en vierde verdieping gemeenschappelijke activiteiten plaatsvinden.

Infrastructuur

De mannenafdeling, inclusief de psychiatrische afdeling, telt 372 eenpersoonscellen. De vrouwenafdeling (gevangenis Berkendael), die naast het oude deel van de gevangenis van Vorst ligt en er rechtstreeks mee verbonden is, telt 51 eenpersoonscellen (waarvan 30 zijn aangepast voor twee personen), drie grote cellen voor vier tot zes personen, drie veiligheidscellen en twee naakte cellen. Er is ook een grote cel die dienst doet als kinderkamer en die plaats biedt aan twee moeders met kind.