Informeren en preventief handelen zijn twee sleutelbegrippen in het drugsbeleid van de gevangenissen. Via informatie- en preventiecampagnes worden gedetineerden gesensibiliseerd voor de gevaren van drugs. Als ze de gevangenis binnenkomen, gaan ze binnen de 24 uur op bezoek bij de gevangenisarts. Als blijkt dat een gedetineerde een drugsprobleem heeft, kan de arts een eventuele behandeling met hem bespreken. Daarna volgt het verplegend personeel de gedetineerde op.

Ook personeelsleden worden geïnformeerd over druggebruik en het drugsbeleid van de gevangenissen zodat ze zo goed mogelijk kunnen omgaan met druggebruikende gedetineerden en daarbij kunnen zorgen voor hun eigen veiligheid.

Informatieboekjes voor gedetineerden

In alle Belgische gevangenissen circuleert een informatieboekje over gezondheid en drugsgerelateerde gezondheidsproblemen en risicogedrag in gevangenissen. In het Nederlands heet dat boekje ‘Je leven sturen, ook binnen de muren’ en in het Frans ‘La santé en prison: gardons le cap!’.

kaft-gezondheidsboekje

Informatie voor personeel

De mensen die in de gevangenis werken, worden tijdens hun opleiding geïnformeerd over druggebruik, de effecten van de verschillende drugs en het drugsbeleid in de gevangenissen. Zo leren ze zo goed mogelijk om te gaan met het gedrag van druggebruikers.

Preventieacties

hcv-posterTer preventie van HIV en andere seksueel overdraagbare infecties kunnen gedetineerden sinds 2009 een pakketje met een condoom en glijmiddel krijgen bij de medische dienst in de gevangenis. Omdat het risico op besmetting met hepatitis C reëel is bij druggebruikers, loopt in de gevangenissen een informatiecampagne om gedetineerden attent te maken op gedrag dat het risico tot besmetting verhoogt. Ook flyers, brochures en posters om gedetineerden te informeren over de (neven)effecten van drugs worden in de gevangenissen verspreid.